> Reserveer

Historiek

De naam “La Merveilleuse” slaat niet op het gebouw maar is de naam van de site die gekenmerkt is door een gigantisch ondergronds grottencomplex (met o.a een wandelgang van 6 km met 3 grote zalen). Dit grottencomplex is pas ontdekt in 1904 bij de aanleg van een spoorlijn.
Veel vroeger (in 1613) vestigt zich de Kapucijnenorde in Dinant (onderaan links op de foto). In 1793 wordt dit klooster getransformeerd tot hospitaal, later tot weeshuis en momenteel ingenomen door diensten van het Dinantse OCMW.

Eind negentiende eeuw bouwden de dominicanenzusters het hogerop gelegen klooster in neogotische stijl. Honderd jaar fungeerde dit gebouw als een streng slotklooster.

Dit klooster kreeg in de volksmond de naam “Couvent de Bethléem”.
De naam komt van een heremiet die woonde in een toren op de site. Deze stierf op kerstmis in 1675 en sindsdien organiseerden de dorpsbewoners jaarlijks een processie naar deze plek.

In 2008 werd het gebouw door Propolis omgetoverd tot een multifunctioneel hotel. Voor de architectuur tekende het Gentse architectenbureau “ Atelier voor Stedelijke Architectuur”.
Alle ingrepen gebeurden met het meeste respect voor de historiek en “de ziel van de plek”.